duminică, 23 noiembrie 2014



Nu este nevoie să fii supererou să trimiți o scrisoare la primărie, să strângi semnături pentru o petiție sau să-ți pese de ce se întâmplă la tine în cartier. Oamenii pe care te invităm să-i cunoști la „Târgul de inițiative cetățenești” (sâmbătă, 22 noiembrie 2014, între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub București (Str. Halelor nr.5 – Piața Unirii) nu sunt supereroi, însă sunt acei oameni neresemnați, care cer cu perseverență ca vocea lor să fie ascultată de către autorități atunci când iau decizii despre cum se dezvoltă Capitala. Instrumentele pe care ei le folosesc sunt la îndemâna oricărui bucureștean care se lovește de decizii injuste, care trăiește într-un un oraș în care betonul ia locul spațiilor verzi, în care construcții ilegale apar peste noapte, în care bicicliștii pedalează în pericol.
Vino să-i cunoști pe oamenii cu al șaselea simț: simțul civic. Cei cărora le pasă de orașul lor, se implică și folosesc cu creativitate și curaj toate instrumentele disponibile de la o simplă petiție până la un flashmob, de la o audiență cu primarul, până la o campanie elaborată de advocacy.
Printre grupurile și organizațiile prezente la târg, menționăm: Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Grupul de inițiativă civică Lacul Tei, Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”, Asociația Komunitas, Berceni de la cartier la comunitate, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR, Cruciada Locatarilor, Observatorul urban, Decât o Revistă – seria Bucureșteanul, Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch -, Grupul de inițiativă „Favorit”, Street Delivery, Grupul de inițiativă Callatis-Drumul Taberei, Grupul de inițiativă Parcul Tineretului
Organizator – CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică  

Găsești atașat afișul evenimentului și programul târgului.    

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Lideri pentru comunitate”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.  Proiectul a demarat în luna martie 2014 și se va derula pe o perioadă de 12 luni, având un buget total de 36 417,00 €. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org


Impact Hub, Str. Halelor nr. 5 (Piața Unirii), etajul 2
16.00 – 20.00
Târgul este deschis vizitatorilor!
16.30 – 19.30
Atelier de intervenții creative pe fotografii urbane organizat de Asociația Komunitas - cartierul ideal perceput și imaginat prin ochii copiilor.
Grup de varstă indicat: 9-12 ani. Atelier deschis tuturor vizitatorilor și participanților
17.00
Colțul prezentărilor – serie de prezentări  rapide (3 minute fiecare) a unei selecții dintre participanții de la târg.
18.00 – 19.00
Atelier de lucru: Acțiune și reacțiune față de construcțiile ilegale din București
Invitați speciali: Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul
Reprezentanți ai Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”
Atelier deschis tuturor vizitatorilor și participanților în limita locurilor disponibile.
16.30 – 20.00
Colectare de sugestii pentru agenda primarilor de București
20.00
Închiderea târgului.
20.30 – 22,00
Avanpremiera piesei de teatru “4m2”inspirată din acțiunile cetățenilor din cartierele bucureștene care încearcă să încline balanța de putere în relație cu autoritățile publice. Piesa va fi urmată de o dezbatere despre cetățeni activi în București.
Distribuția: Mirela Gorea, Ana  Ioana Macaria, Profira Serafim, Ana Covalciuc, Silvana Negruțiu, Alexandru Fifea
Costume – Doina Pop
Mișcarea scenică – Mihaela Culda
Text și regie – Catinca Drăgănescu și Ioana Petre





Stimata Doamna Elena Vaneata,

Numele meu este Ioana Schiau si sunt doctoranda in stiintele comunicarii la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). 

Va scriu in legatura cu o cercetare pe care o intreprind in prezent, legata strans de fenomenul demografic al imbatranirii populatiei. Cercetarea investigheaza modul in care persoanele de varsta a treia fac apel la umor in interactiunile lor sociale si modul in care acest lucru are sau nu impact asupra sentimentului de singuratate sociala pe care il resimt, precum si asupra abilitatilor lor de recunoastere a expresiilor faciale ale emotiilor.

Tinand cont de faptul ca initiativele pornite de ADPR au ca scop sustinerea persoanelor varstnice si o mai buna constientizare a caracteristicilor si nevoilor acestui grup, indraznesc sa va solicit sprijinul pentru continuarea cercetarii. As fi profund recunoscatoare daca mi-ati putea facilita o intalnire cu membrii centrului care credeti ca ar fi dispusi sa completeze un chestionar anonim. 

Puteti gasi mai multe detalii despre directiile studiului in scrisoarea atasata iar pentru claritate, chestionarul este de asemenea atasat. 

Va multumesc si astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra,

Cele mai bune ganduri, 

Ioana Schiau 

Doctoranda 
Stiintele Comunicarii
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) 
0730861815

duminică, 28 septembrie 2014

I N V I T A T I E

IN ATENTIA SENIORILOR
I N V I T A T I E
joi, 02 octombrie 2014 ,ora 19,00
ADPR si PREFECTURA CAPITALEI, invita SENIORII,
cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE A PERSOANELOR VARSTNICE,
La TEATRU
spectacolul ,,CHIRITA IN PROVINCIE,,
sala de spectacole a Casei de Cultura a Ministerului de Interne
spectacol de TEATRU -GRATUIT pentru SENIORI
Va asteptam cu drag sa petrecem o seara speciala impreuna.
ADPR
Presedinte Elena Vaneata
contact 0727716349

miercuri, 17 septembrie 2014

POVESTI DIN BUCURESTII DE DEMULT

Cu ocazia Zilelor Bucureștiului, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate - ARCEN organizează un traseu-cultural nocturn al Capitalei, în perioada 18-21 septembrie, în fiecare seară, de la ora 19.00, având ca punct de plecare Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42).
Sub genericul „Povești din Bucureștii de demult”, traseul-cultural nocturn va avea 6 opriri și va cuprinde străzile: Calea Victoriei, str. Constantin Mille, str. Ion Oteteleșeanu, str. Ion Brezoianu, str. George Vraca, str. Ion Câmpineanu, str. Valter Mărăcineanu și str. Dem I. Dobrescu, punctul final al turului-ghidat fiind Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
ARCEN propune bucureștenilor un traseu-cultural care să ilustreze aspectele cele mai diverse ale orașului București, povești și istorii despre lumea presei bucureștene din fosta stradă Sărindar, întâmplări legate de viața actorilor și a teatrelor din București, de la Caragiale, Matei Millo până la Camil Petrescu sau Ion Marin Sadoveanu, povești despre hanuri și grădini de vară, despre apariția cinematografului, a telefonului și a trotuarelor în Capitală, dar și o serie de portrete care au marcat în feluri diverse memoria Bucureștilor: Elena Oteteleșeanu, Constantin Tănase, Mișu Văcărescu, Constantin Mille, Luigi Cazzavillan și Mircea Eliade.
Traseul-cultural nocturn, organizat de ARCEN cu ocazia „Zilelor Bucureștiului”, este un prilej de a petrece aniversarea celor 555 ani de istorie a Capitalei în inima orașului, pe cea mai importantă arteră a vechiul București, pe Calea Victoriei și străzile din împrejurimi, traseul ARCEN fiind și o invitație la o altfel de înțelegere a orașului, a vieții sale și a locuitorilor săi din vremuri diferite și la descoperirea sensului memoriei unui oraș și a unei comunități.
Ghizii ARCEN îi așteaptă pe participanți, în funcție de condițiile meteo, cu joben sau cu umbrelă, în fața Teatrului Odeon, în zilele de 18, 19, 20 și 21 septembrie, de la ora 19.00.
Traseul-cultural este gratuit și nu necesită înscriere prealabilă.

vineri, 12 septembrie 2014

Zilele Bucurestiului 19-21 septembrie

Zilele Bucurestiului au loc in perioada 19-21 septembrie
                                  = Program Zilele Bucurestiului 2014 =
19 septembrie, ora 20:00 - Concert de muzica alternativa in Piata Universitatii: The Speakers, The Amsterdams, Les Elephants Bizarres, Luna Amara, Omul cu Sobolani si Alternosfera. Accesul este gratuit.

20 septembrie, ora 20:00 - Concertul extraordinar rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti in Piata Constitutiei. Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucurestiului, pe 20 septembrie, incepand cu ora 20.00, la Piata Constitutiei, unde "rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti" va readuce in atentia publicului generatii diferite de artisti, care vor interpreta melodii romanesti de succes, lansate acum cateva decenii, dar si hit-uri noi.
Vor urca pe scena: cei mai iubiti artisti romani, de la Loredana, Delia, Corina Chiriac, Monica Anghel, Marcel Pavel, Gabriel Cotabita, Pepe, Stefan Banica Jr., Daniel Iordachioae, Cristi Minculescu, Marius Moga, Smiley, Paula Seling, Marcel Pavel, Lora, Pepe, Virgil Iantu, Deepcentral, Liviu Teodorescu, Jazzappella, Mirabela Dauer, Luminita Anghel, Ozana Barabancea, Andreea Banica, Stefan Stan, Mihai Georgescu, Nelu Ploiesteanu, 3 SudEst, Electric Brother, Mara, Adda si What’s Up, Orchestra Romana de Tineret, Big Bandul Radio si Grupul Vocal Acapella,  iar publicul va fi invitat sa cante odata cu artistii „De-ai fi tu salcie la mal", „Strada Sperantei", „Buna seara, iubite", „Truli, truli", „Frumoasa mea", „Ma intorc la tine, mare albastra", „Lalele, lalele", „Acasa", „Pe barba mea" si multe alte piese care au traversat anii si au ramas vii in inima ascultatorilor. Accesul este gratuit.
Bucurestiul danseaza in Centrul istoric
Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sarbatorirea Zilelor Bucurestiului. Astfel, timp de trei zile, intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada se va transforma intr-un ring de dans in aer liber. Artistii invitati vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei ce doresc sa invete tainele coregrafiei.

19-21 septembrie - Instalatie de arta contemporana FEED ME in Piata Universitatii, la Statui.

19-21 septembrie - Targul Bucurestiului in Parcul Cismigiu in intervalul orar 10:00 - 22:00. De Zilele Bucurestiului, in Parcul Cismigiu, unul din punctele de referinta ale Capitalei, vor avea loc Targul Bucurestiului si spectacole in aer liber, sustinute de minoritati si comunitati nationale (armeana, maghiara, greaca, italiana, rroma, turco-musulmana, germana, evreiasca), precum si de artisti indragiti

20 septembrie, ora 18:00 - Bataie cu flori in parcul Cismigiu.

20 septembrie, ora 23:00 in Piata Constitutiei - iMapp Bucharest 555, cel mai mare spectacol multimedia proiectat pe Casa Poporului.

20-21 septembrie - Porti deschide la Hanul Gabroveni (str. Lipscani nr. 84-90) - se va deschide noul Sediu Cultural ARCUB.

20-21 septembrie - Parada costumelor de epoca in Parcul Cismigiu.

20-21 septembrie, intre orele 18:00 – 22:00 au loc spectacole artistice pe scena din Parcul Cismigiu.

marți, 2 septembrie 2014

FESTIVALUL ,,NOCTURNE BAROCE ,,

ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR ( ADPR)



  FESTIVALUL  ,,NOCTURNE BAROCE ,,

 Poate va tenteaza !!!!!!!

Între 1 şi 6 septembrie 2014, pe esplanada Bibliotecii Naţionale a României din vecinatatea bulevardului Unirii, viorile, violoncelul, chitarele, harpa şi clavecinul, însoţite de triluri de soprană, vor umple serile de toamnă cu acorduri nobile, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului “Nocturne Baroce”. Timp de 6 zile, artiştii ies din nou în stradă şi vin să cânte pe cheiul Dâmboviţei, însufleţind betoanele arse ale oraşului cu adieri de muzică, literatură şi cultură barocă. 

Festivalul se deschide luni, 1 septembrie, la ora 20.00, cu o seară de excepţie. În prima parte a programului, Răzvan Suma urcă pe scenă împreună cu violoncelul său, pentru a oferi publicului un recital din muzică de Bach. Seara continuă cu lucrări semnate de Alessandro Scarlatti, Raffaello Rontani, Enriques de Valderrabano, John Dowland, în interpretarea duo-ului format din soprana Mihaela Andrei şi chitaristul Adrian Andrei, anunta organizatorii evenimentului.

Marţi, 2 septembrie 2014, nocturnele continuă cu două recitaluri solistice, avându-i ca protagonişti pe maestrul Ion Ivan Roncea, considerat “un Lipatti al harpei”, şi Maxim Belciug, chitaristul Încântărilor.

Miercuri, 3 septembrie 2014, ansamblul format din Mihai Ghiga (vioară), Andreea Blidariu (soprană), Ella Bokor (violoncel), Irina Năstase (clavecin), Olivia Iancu (archlute) şi Claudiu Lobonţ (archlute) aduce pe malul Dâmboviţei atmosfera elegantă a serilor de gală, într-un concert de poveste cu lucrări instrumentale şi arii de belcanto.

A patra seară a festivalului oferă joi, 4 septembrie 2014, prilejul unei evadări în etosul mai îndrăzneţ al muzicii noi. Vlaicu Golcea (electronice), Gabriel Bălaşa (percuţii) şi Maxim Belciug (chitară) suprapun, palimspestic, teme baroce cu ritmuri şi fantezii sonore urbane, într-un soi de meta-baroc inventiv şi liber.

Vineri, 5 septembrie 2014, întregul program este dedicat instrumentelor de epocă. În prima parte a serii, publicul va avea ocazia să savureze farmecul subtil al clavecinului, într-un recital susţinut de Irina Năstase. Apoi, de la ora 21.00, Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ ne oferă sonoritatea unui duo de archlute – un instrument cu coarde specific secolului XVII, din aceeaşi familie cu teorba şi chitarrone.

Ultima seară a festivalului debutează sâmbătă, 6 septembrie 2014, la ora 20.00, în acordurile violonceliştilor Ella Bokor şi Mircea Marian, cunoscuţi sub numele de Duo Jaya, care interpretează un program cu lucrări de Giacomo Cervetto, François Couperin şi Jean-Baptiste Barrière. Nocturnele se încheie cu recitalul oferit de Maria Răducanu, una dintre cele mai speciale voci din lume, pe care, iată, avem acum ocazia s-o ascultăm abordând un repertoriu baroc.

Concertele încep la ora 20.00 şi se desfăşoară pe esplanada Bibliotecii Naţionale a României (sediul nou, din Bd. Unirii 22), situată pe latura din dreapta a clădirii, spre Dâmboviţa. În caz de ploaie, evenimentele programate în serile respective se mută în interiorul Bibliotecii Naţionale, în atriumul central.

Accesul publicului la toate concertele este gratuit.
Organizatori: Asociaţia Culturală Kitarodia şi Biblioteca Naţională a României. Proiect cultural finanţat de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.
O seara placuta .

Elena Vaneata
Presedinte ADPR
contact 0727716349

joi, 31 iulie 2014



HAI LA  FILM !!!!

ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR DIN ROMANIA (ADPR)

I N V I T A T I E

TOTI SENIORII   SUNT   ASTEPTATI   LA   FILM -   intrarea libera

Drumul cainilor

05.08.2014  ora  13,30, Biblioteca Metropolitana Bucuresti

miercuri, 2 iulie 2014

HAI LA FILM MARTI 8 IULIE 2014 - INTRAREA LIBERA!
CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI

Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor din România
Proiectul „Viaţa la vârsta a III-a”
în colaborare cu:
MDV AUDIO STUDIO şi Asociaţia CineCultura
Proiectul „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul”
prezintă filmul:

CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI

Scenariul şi regia: Şerban Marinescu;
Cu: Ştefan Iordache, Mircea Albulescu,
Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc,
Maia Morgenstern, Emil Hossu, Tora
Vasilescu, Mariana Mihuţ, Dorel Vişan

Marţi, 8 iulie 2014, ora 13.30

Sala AUDITORIUM

Intrarea liberă

Relaţii: Elena Vâneaţă – preşedinte A.D.P.R, tel: 0727.716.349.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Str. Tache Ionescu Nr.4,
Sector 1, Bucureşti

marți, 17 iunie 2014



Michito” Llarena

prezinta

O noua zi…..un nou soare”

Contemporary flamenco and World Music Fusion
(Duet)


Dupa ce si-a incheiat studiile universitare cu specializarea in Compozitie Muzicala la Scoala Nationala de Muzica de la Facultatea UNAM (Universitatea Nationala Autonoma din Mexic), Antonio Llarena “Michito” s-a evidentiat in ultimii zece ani in campul de investigare, difuzare si producere a spectacolelor de muzica flamenco cu o bogata participare in diferite ansambluri muzicale si prin intermediul unor diferite proiecte coreografice pe cuprinsul intregului Mexic.
Enorma pasiune pentru muzica i-a adus o ampla recunoastere atat in ambitul de compozitie si productie muzicala, cat si in aria de interpretare muzicala cu diferite instrumente cum ar fi pianul, chitara, si percutia, drept cosecinta a unei asidue explorari de diferente tehnici instrumementale.  
          Aceasta bogata experienta ca instrumentist in ansamblul de Flamenco si Jazz “Zyryab”  , i-a oferit oportunitatea de a interactiona  cu succes   cu un public eterogen in numeroase sali de concerte din Mexic. De asemenea, printre multe alte proiecte s-a remarcat ca si compozitor si pianist in spectacolul de flamenco “Al Alba” cu compania de dans al Clubului España, a carui premiera a avut loc in Palatul de Bellas Artes din Ciudad de México, precum si ca producator muzical in spectacolul de dans flamenco contemporan “Nix”.
           Inepuizabila curiozitate in a explora, introduce si adapta in repertoriul propriu si a altor stiluri muzicale, cum ar fi muzica clasica, contemporana, jazz, blues, rock si flamenco, se reflecta in cel mai recent spectacol conceput de initiatorii acestui act artistic.  Pe scurt “O noua zi….un nou soare” (“Un nuevo día….un nuevo sol”)  reprezinta un manifest clar de eclectism cultural si un produs al globalizarii specifice timpului nostru.
In lunile noiembrie si decembrie 2012, acest spectacol a fost selectionat pentru a lua parte la sarbatorile culturale ale orasului Tequisquiapan din municipiul Querétaro, cu ocazia acordarii   acestuia a statutului de  “oras magic” (“pueblo mágico”) de catre Ministerul Turismului  din Mexic si a includerii sale  pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Cu prilejul acestei reprezentatii,  Antonio Llarena este acompaniat de Ricardo Álvarez, cu 20 de ani de experienta in interpretarea repertoriului de chitara clasica si comtemporana. Duetul cu Ricardo permite crearea unui ambient intim, dar in acelasi timp dinamic si modern, unde chitarile sunt instrumentul principal de expresie muzicala generator al unei atmosfere de tumult  sonor si instrumental.
Concertul ¨O noua zi…un nou soare”, reprezinta optima expresie artistica dezvoltata pana in prezent de initiatorii acestui proiect pe parcusului unui proces evolutiv care a durat 10 ani si in care se imbina intr-o forma armonioasa aspecte de compozitie, interpretare de diferite repertorii muzicale si explorare instrumentala.

           

duminică, 8 iunie 2014

INVITATIE LA FILM



Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor din România
Proiectul „Viaţa la vârsta a III-a”
în colaborare cu:
MDV AUDIO STUDIO şi Asociaţia CineCultura
Proiectul „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul”
prezintă filmul:

OPERAŢIUNEA MONSTRUL

Scenariu: Titus Popovici;
Regie: Manole Marcus;
Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin
Moraru, Ovidiu Schumacher, Ada D’Albon, Alexandru
Manolescu, Cristina Hofman, Nineta Gusti, Elena
Sereda, Lia Sahighian, Vera Varzopov

Vineri, 13 iunie 2014, ora 13.30

Sala AUDITORIUM

Intrarea liberă


Relaţii: Elena Vâneaţă – preşedinte A.D.P.R, tel: 0727.716.349.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Str. Tache Ionescu Nr.4,
Sector 1, Bucureşti

sâmbătă, 24 mai 2014

INVITATIE LA FILM


                           I N V I T A T I E  LA  FILM

 IN ATENTIA  SENIORILOR  !!!!!  MEMBRII ADPR SI NU NUMAI !

                                SEARA DE FILM

                            24 MAI 2014  ora 19,00

                 CINEMA EFORIE  -    (pe langa Politia Capitalei  )

                                          Intrarea  Libera

  PARTEA  l  -  ,,NATURA NEATINSA A ROMANIEI,,


  PARTEA ll-   ,,SALBATICIA   CARPATILOR-TRANSILVANIA,,

  PARTEA lll -    ,,DE LA MUNTE PANA LA MARE,,

  
Va rog sa confirmati prezenta !



Va multumesc .

Elena vaneata
Presedinte-Fondator ADPR
contact  072776349

joi, 10 aprilie 2014

INVITATIE LA FILM !

                  BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI (BMB)si
             ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR (ADPR)
                             Proiectului ,,Viata la Varsta a3a 

                                                In Colaborare 
                   cu MDV AUDIO STUDIO si ASOCIATIA   CINECULTURA
               Proiectul ,, CARAVANA FILMULUI ROMANESC-CARTEA si FILMUL,,

                                             in cadrul manifestarilor
                           ,,SCOALA ALTFEL ,, si SPORTUL ALTFEL,, 
                    
                                                 P R E Z I N T A
                      MARTI,15 04.2014,0ra 13,00 la sala AUDITORIUM /BMB
                                  Camil Petrescu ,120 de ani de la nastere
                                                       F I L M
                 CEI CARE PLATESC CU VIATA -regia Serban Marinescu
               cu: Adrian Pintea,Stefan Iordache,Maria Morgenstern,Marcel Iures

                                                    INTRAREA LIBERA

                         Relatii-  Elena Vaneata -presedinte ADPR ,mobil 0727716349
            Biblioteca Metropolitana Bucuresti str.tache Ionscu nr.4 sector 1,pta.Amzei

vineri, 4 aprilie 2014

Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Core Invest Health au organizat, luni, 31 martie 2014, la sediul Infoeuropa, conferinţa „Active Healthy Aging – Eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare”. Desfăşurată pe trei module, conferinţa a atins un număr de 120 de participanţi, din cadrul sistemului medical şi mass media.
01.04.2014 / Core Invest Health

Printre vorbitorii prezenţi la conferinţă s-au numărat Doris Mircea – Director Centrul Infoeuropa, dr. Tania Rădulescu, Director Medical – Administraţia Spitalelor Primăria Municipiului Bucureşti, Ion Ciceală – Director Executiv Alianţa pentru Sănătate din România, dr. Dana Stănciulescu – Preşedinte Core Invest Health, dr. Liviu Matiescu – CEO Medicality Group, dr. Anca Tâu – medic primar boli interne specialist cardiologie, dr. Andreea Căzănaru - medicină de familie şi consultant în nutriţie Med Consult & Care.
“Ne bucurăm să găzduim astăzi un eveniment pe o temă de actualitate şi de interes pentru cetăţeni atât la nivel european, dar mai ales la nivel naţional. Având în vedere faptul că, România este printre cele mai afectate state din Uniunea Europeană de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, conform Raportului Comisiei Europene din 2012 cu titlul «Active ageing and solidarity between generations. A statistical portrait of the European Union 2012», considerăm binevenită organizarea unei dezbateri pe această temă, cu atât mai mult cu cât politicile Uniunii Europene sprijină procesul de îmbătrânire într-un mod sănătos (healthy aging), ca parte a strategiei privind sănătatea şi incluziunea socială. În România, din ultima statistică naţională din 2011 reiese că, persoanele în vârstă de 65 ani reprezintă 16,1% din populaţie, iar cele de peste 85 ani - 1,3% astfel încât strategiile privind starea de sănătate a persoanelor în vârstă nu vizează doar tratamentele pentru diferite probleme asociate direct procesului de îmbătrânire, ci şi tratamentele adjuvante menite să încetinească procesul de îmbătrânire celulară la nivelul fiecărui organ intern şi al pielii. Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe îşi propune să fie cât mai aproape de cetăţeni printr-o informare susţinută, care să vizeze toate domeniile abordate de politicile Uniunii Europene”, a declarat în cadrul evenimentului Doris Mircea, reprezentant special, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
La nivelul Capitalei, autorităţile sunt în acest moment orientate spre acţiuni care vizează implementarea politicilor europene potrivit cărora persoanele în vârstă pot rămâne active, putând aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea societății, din punct de vedere economic și social, dar şi spre acţiuni de prevenţie.
„Primăria Capitalei este implicată în implementarea conceptului de active healthy aging promovat la nivel european. Acest concept se referă nu numai la modul cum înaintăm în vârstă, ci şi cum trebuie să acţionăm de la o vârstă fragedă, pentru că trebuie să fim interesaţi de modul în care se păstrează sănătatea. Politicile Primăriei Capitalei acţionează în direcţia educării copiilor, atât prin activităţi şcolare, cât şi extraşcolare, în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă şi efort fizic susţinut. În acest fel promovăm ideea intervenţiei din timp pentru menţinerea unei vieţi active”, a declarat în cadrul conferinţei dr. Tania Rădulescu, Director Medical – Administraţia Spitalelor Primăria Municipiului Bucureşti.
Studiul Eurobarometru realizat în 2011 a arătat că termenul persoană în vârstă se referă la persoane cu o vârstă medie de 63,9 ani, iar procesul de îmbătrânire este asociat cu diferite boli și fragilitate. În ultimul secol, speranța de viață a crescut de la 50 ani la 75 ani, cu toate că din punct de vedere genetic suntem programați să atingem chiar pragul de 120 de ani.
“Abordarea medicală privind procesul de îmbătrânire s-a schimbat substanţial în ultimii ani. Medicii nu urmăresc doar să trateze, ci să şi prevină deoarece acest lucru înseamnă prelungirea sănătăţii organismului şi implicit îmbătrânirea într-un ritm mai lent. Îmbătrânirea nu se referă numai la cea cronologică, în funcţie de anul în care ne-am născut, ci şi la cea metabolică, celulară, care determină declanşarea bolilor. Din fericire există soluţii, suplimente naturale nutritive care ne pot ajuta să încetinim procesul de îmbătrânire la nivelul fiecărei celule din organism”, a explicat dr. Anca Tâu – medic primar boli interne specialist cardiologie.
La rândul său, preşedintele Core Invest Health, Dana Stănciulescu, a completat că îmbătrânirea este un proces ireversibil, cu care se confruntă fiecare, singura diferență fiind legată de modul în care procesul are loc.
„Compania Core Invest Health a ridicat problema noilor concepte privind procesul de îmbătrânire cunoscute şi promovate prin politicile Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europenă, respectiv active-aging, promovat de OMS ca un process de optimizare a oportunităților privind sănătatea, participarea și securitatea pentru creșterea calității vieții persoanelor în vârstă, successful aging, care pune accentul pe strategii legate de starea de sănătate care să ajute la tranziția mai uşoară de la maturitate spre bătrâneţe, şi healthy aging, ca parte a strategiei UE privind sănătatea și incluziunea socială. Aceste concepte sunt deja implementate în majoritatea ţărilor europene, dar aproape necunoscute în România. Impactul procesului de îmbătrânire diferă la o persoană la altă în funcție de factorii genetic și externi, cum ar fi profesia, veniturile, stilul de viață sau calitatea vieții. Persoanele în vârstă nu sunt afectate doar de probleme de natură medicale - scăderea capacităților fizice funcționale, boli cardiovasculare, diabet, boli neurologice etc., dar și de o varietate de presiuni privind viața lor socială -tendința de izolare, insecuritate personală, probleme financiare - și sănătatea psihică, respectiv depresie și afecțiuni legate de anxietate”, a subliniat dr. Dana Stănciulescu.
Directorul executiv al Alianţei pentru Sănătate din România, Ion Ciceală, a scos în evidenţa necesitatea promovării unor suplimente naturale garantate de studii clinice care să dovedească eficacitatea şi să nu pună în pericol viaţa consumatorilor.
„În România, persoanele în vârsta sunt încă marginalizate, scoase în afara vieţii sociale, ceea ce nu este normal, ţinând cont de faptul că se fac eforturi să ne aliniem condiţiilor din vest. În ciuda faptului ca au existat programe de prevenţie în România acestea au fost insuficiente sau la nivel local, astfel că este nevoie de un efort susţinut pentru a informa cât mai bine populaţia. Este adevărat că starea economică împiedică autorităţile să ia măsuri mult mai activ, iar accesul populaţiei la suplimentele naturale este limitat de lipsa banilor. Experienţa privind consumul de suplimente naturale antiaging în ţările din vest este una spectaculoasă şi credem că ar fi necesar ca autorităţile şi societatea cilvilă să facă eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei în România. Bineînţeles este la fel de important ca aceste suplimente să aibă nişte studii clinice, nu doar să fie autorizate pentru punerea pe piaţă”, a apreciat reprezentatul Alianţei pentru Sănătate din România.
În cadrul conferinţei au fost discutate şi aspecte ale îmbătrânirii din punct de vedere al dietei şi din punct de vedere psihologic.
“Creșterea duratei de viață și o "îmbătrânire" sănătoasă este o provocare constantă care s-a dovedit că poate fi obținută cu ajutorul unui stil de viață echilibrat din care fac parte alături de mișcare, o alimentație variată care să cuprindă toate principiile nutritive și adjuvanți de tipul suplimentelor alimentare suficient studiate pentru a dovedi eficientă maximă fără efecte secundare”, a explicat dr. Andreea Căzănaru - medicină de familie şi consultant în nutriţie Med Consult & Care.
„Procesul de îmbătrânire lasă amprente puternice nu doar la nivel biologic ci și la nivelul psihicului prin modificarea comportamentului, mai ales o accentuare a tendinței de izolare față de societate dublată de marginalizarea socială, ajungându-se de multe ori ca persoanele în vârstă să devină depedente de serviciile sociale. Pentru a preveni efectele negative ale îmbătrânirii este important să se acționeze încă din tinerețe, astfel încât oamenii să îmbătrânească decent, sănătos, cu un psihic puternic care să le confere rolul de protagonist cu drepturi depline ai vieții sociale”, a concluzionat dr. Leliana Pârvulescu, psiholog trainer în cadrul Centrului de Cercetare Comportamentală Zivac Group.
Conferinţa „Active Healthy Aging – Eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare” este cea de-a doua conferinţă de informare realizată de Centrul Inforeuropa şi Core Invest Health.
Aceste acţiuni se bazează pe furnizarea informaţiilor relevante către publicul larg si comunitatea medicală dar şi prin activităţi şi programe specifice de comunicare menite să reducă decalajele dintre România şi Uniunea Europeană în domeniul sănătăţii.
Evenimentul de luni 31 Martie face parte din seria de conferinţe care vor fi derulate pe parcursul anului în curs pe teme medicale privind îmbunătăţirea cunoştiinţelor pacienţilor români asupra tratamentelor inovatoare cu suplimente alimentare şi identificarea unor soluţii menite să reducă decalajele dintre România şi Uniunea Europeană în domeniul sănătăţii.

miercuri, 12 martie 2014

INVITATIE



BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI-SEDIUL CENTRAL
str.Tache Ionescu nr.4 sector 1./ pta.Amzei
                                         si
ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE  PENSIONARILOR DIN ROMANIA


                                    I N V I T A T I E

                          MARTI, 18.03.2014, ora 13,30
                              
                                      CONFERINTA

                              ,,SA DAM VIATA ANILOR,,
           *               Bolile neurodegenerative la varstnici
                                   Gerovital -Ana Aslan

                       prezinta Conferentiar dr.Gabriel Prada

          **         MISCAREA SI IMBATRANIREA ACTIVA
                   Terapia sanatatii-osteoporoza in pasi de dans

                    prezinta Dr.Gabriela Cirstescu- medic geriatru

              Moderator -Elena Vaneata- presedinte -fondator A.D.P.R.
                    contact 0727716349  / e-mail :evaneata@gmail.com

         Biblioteca Metropolitana Bucuresti    /     Sala Auditorium
           str.tache ionescu nr.4 sector 1,buucuresti/ pta .Amzei

SARBATOAREA MUCENICILOR DAR SI A BARBATILOR! LA MULTI ANI!


LA MULTI ANI DOAMNELOR! SA FITI SANATOASE SI FERICITE!


marți, 25 februarie 2014



ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR DIN ROMANIA (ADPR)

                    VA RECOMANDAM PENTRU  RELAXARE !!!

                         Azi, 22 februarie 2014,ora 19,00

                TEATRUL EVREIESC DE STAT DIN BUCURESTI
la SALA NOUA a TEATRULUI de COMEDIE din STR. SF.VINERI nr.11
  -                         Spectacolul ,,Dinastia Efros,,

                    SI    DUMINICA 23 februarie

                 ora 11,00 ,    la aceeasi sala -
                                      spectacolul ,,MIC SI AL DRACU !
                 ora 19,00        spectacolul     ,,Yoru Kippur,,
Sa aveti la DVS. Bi si talonul de pensie ,si legitimatia de la ADPR.


Duminica -23 02.2014,         ORA 17, intalnire cu 
                     ARCEN LA  HUMANITAS CISMIGIU.

LUNI  -24.02.- ORA -17,00 -  UNMB, RECITAL VIOLONCEL.

 LUNI -24.02-  0ra   - 17, BIBL. METROPOLITANA BUCURESTI

             6 STUDENTI CANTO CLS .CLAUDIA CODREANU
                
MARTI.- 25.02.2014
           ora -19,30, Teatrul ODEON-MAJESTIC, 
                         PIESA- LECTURA'' UMBRE''

                               intrare Libera

Petrece Frumoasa !

I N V I T A T I E



   BIBLIOTECA METROPOLITANA-FILIALA B.P.HASDEU  

                            str.TRAIAN NR.2 sector 3 

ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR DIN ROMANIA(ADPR)

                                In Atentia Seniorilor

         membrii ADPR si a colaboratorilor,voluntarilor,simpatizantilor

                                   I N V I T A T I E
           
                         MIERCURI,26.02.2014  ,ora 13,00

                                      CONFERINTA

,, VRETI SA RAMANETI TINERI SI FRUMOSI ,IN CIUDA VARSTEI ?! ,,
     
                   prezinta  Cornelia Alexa Cojocaru / CaliVita                   
 
 Moderator Elena Vaneata ,presedinte -fondator ADPR

                          contact  0727716349