duminică, 23 noiembrie 2014



Nu este nevoie să fii supererou să trimiți o scrisoare la primărie, să strângi semnături pentru o petiție sau să-ți pese de ce se întâmplă la tine în cartier. Oamenii pe care te invităm să-i cunoști la „Târgul de inițiative cetățenești” (sâmbătă, 22 noiembrie 2014, între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub București (Str. Halelor nr.5 – Piața Unirii) nu sunt supereroi, însă sunt acei oameni neresemnați, care cer cu perseverență ca vocea lor să fie ascultată de către autorități atunci când iau decizii despre cum se dezvoltă Capitala. Instrumentele pe care ei le folosesc sunt la îndemâna oricărui bucureștean care se lovește de decizii injuste, care trăiește într-un un oraș în care betonul ia locul spațiilor verzi, în care construcții ilegale apar peste noapte, în care bicicliștii pedalează în pericol.
Vino să-i cunoști pe oamenii cu al șaselea simț: simțul civic. Cei cărora le pasă de orașul lor, se implică și folosesc cu creativitate și curaj toate instrumentele disponibile de la o simplă petiție până la un flashmob, de la o audiență cu primarul, până la o campanie elaborată de advocacy.
Printre grupurile și organizațiile prezente la târg, menționăm: Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Grupul de inițiativă civică Lacul Tei, Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”, Asociația Komunitas, Berceni de la cartier la comunitate, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR, Cruciada Locatarilor, Observatorul urban, Decât o Revistă – seria Bucureșteanul, Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch -, Grupul de inițiativă „Favorit”, Street Delivery, Grupul de inițiativă Callatis-Drumul Taberei, Grupul de inițiativă Parcul Tineretului
Organizator – CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică  

Găsești atașat afișul evenimentului și programul târgului.    

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Lideri pentru comunitate”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.  Proiectul a demarat în luna martie 2014 și se va derula pe o perioadă de 12 luni, având un buget total de 36 417,00 €. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org


Impact Hub, Str. Halelor nr. 5 (Piața Unirii), etajul 2
16.00 – 20.00
Târgul este deschis vizitatorilor!
16.30 – 19.30
Atelier de intervenții creative pe fotografii urbane organizat de Asociația Komunitas - cartierul ideal perceput și imaginat prin ochii copiilor.
Grup de varstă indicat: 9-12 ani. Atelier deschis tuturor vizitatorilor și participanților
17.00
Colțul prezentărilor – serie de prezentări  rapide (3 minute fiecare) a unei selecții dintre participanții de la târg.
18.00 – 19.00
Atelier de lucru: Acțiune și reacțiune față de construcțiile ilegale din București
Invitați speciali: Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul
Reprezentanți ai Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”
Atelier deschis tuturor vizitatorilor și participanților în limita locurilor disponibile.
16.30 – 20.00
Colectare de sugestii pentru agenda primarilor de București
20.00
Închiderea târgului.
20.30 – 22,00
Avanpremiera piesei de teatru “4m2”inspirată din acțiunile cetățenilor din cartierele bucureștene care încearcă să încline balanța de putere în relație cu autoritățile publice. Piesa va fi urmată de o dezbatere despre cetățeni activi în București.
Distribuția: Mirela Gorea, Ana  Ioana Macaria, Profira Serafim, Ana Covalciuc, Silvana Negruțiu, Alexandru Fifea
Costume – Doina Pop
Mișcarea scenică – Mihaela Culda
Text și regie – Catinca Drăgănescu și Ioana Petre





Stimata Doamna Elena Vaneata,

Numele meu este Ioana Schiau si sunt doctoranda in stiintele comunicarii la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). 

Va scriu in legatura cu o cercetare pe care o intreprind in prezent, legata strans de fenomenul demografic al imbatranirii populatiei. Cercetarea investigheaza modul in care persoanele de varsta a treia fac apel la umor in interactiunile lor sociale si modul in care acest lucru are sau nu impact asupra sentimentului de singuratate sociala pe care il resimt, precum si asupra abilitatilor lor de recunoastere a expresiilor faciale ale emotiilor.

Tinand cont de faptul ca initiativele pornite de ADPR au ca scop sustinerea persoanelor varstnice si o mai buna constientizare a caracteristicilor si nevoilor acestui grup, indraznesc sa va solicit sprijinul pentru continuarea cercetarii. As fi profund recunoscatoare daca mi-ati putea facilita o intalnire cu membrii centrului care credeti ca ar fi dispusi sa completeze un chestionar anonim. 

Puteti gasi mai multe detalii despre directiile studiului in scrisoarea atasata iar pentru claritate, chestionarul este de asemenea atasat. 

Va multumesc si astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra,

Cele mai bune ganduri, 

Ioana Schiau 

Doctoranda 
Stiintele Comunicarii
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) 
0730861815