joi, 10 aprilie 2014

INVITATIE LA FILM !

                  BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI (BMB)si
             ASOCIATIA PENTRU DREPTURILE PENSIONARILOR (ADPR)
                             Proiectului ,,Viata la Varsta a3a 

                                                In Colaborare 
                   cu MDV AUDIO STUDIO si ASOCIATIA   CINECULTURA
               Proiectul ,, CARAVANA FILMULUI ROMANESC-CARTEA si FILMUL,,

                                             in cadrul manifestarilor
                           ,,SCOALA ALTFEL ,, si SPORTUL ALTFEL,, 
                    
                                                 P R E Z I N T A
                      MARTI,15 04.2014,0ra 13,00 la sala AUDITORIUM /BMB
                                  Camil Petrescu ,120 de ani de la nastere
                                                       F I L M
                 CEI CARE PLATESC CU VIATA -regia Serban Marinescu
               cu: Adrian Pintea,Stefan Iordache,Maria Morgenstern,Marcel Iures

                                                    INTRAREA LIBERA

                         Relatii-  Elena Vaneata -presedinte ADPR ,mobil 0727716349
            Biblioteca Metropolitana Bucuresti str.tache Ionscu nr.4 sector 1,pta.Amzei

vineri, 4 aprilie 2014

Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Core Invest Health au organizat, luni, 31 martie 2014, la sediul Infoeuropa, conferinţa „Active Healthy Aging – Eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare”. Desfăşurată pe trei module, conferinţa a atins un număr de 120 de participanţi, din cadrul sistemului medical şi mass media.
01.04.2014 / Core Invest Health

Printre vorbitorii prezenţi la conferinţă s-au numărat Doris Mircea – Director Centrul Infoeuropa, dr. Tania Rădulescu, Director Medical – Administraţia Spitalelor Primăria Municipiului Bucureşti, Ion Ciceală – Director Executiv Alianţa pentru Sănătate din România, dr. Dana Stănciulescu – Preşedinte Core Invest Health, dr. Liviu Matiescu – CEO Medicality Group, dr. Anca Tâu – medic primar boli interne specialist cardiologie, dr. Andreea Căzănaru - medicină de familie şi consultant în nutriţie Med Consult & Care.
“Ne bucurăm să găzduim astăzi un eveniment pe o temă de actualitate şi de interes pentru cetăţeni atât la nivel european, dar mai ales la nivel naţional. Având în vedere faptul că, România este printre cele mai afectate state din Uniunea Europeană de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, conform Raportului Comisiei Europene din 2012 cu titlul «Active ageing and solidarity between generations. A statistical portrait of the European Union 2012», considerăm binevenită organizarea unei dezbateri pe această temă, cu atât mai mult cu cât politicile Uniunii Europene sprijină procesul de îmbătrânire într-un mod sănătos (healthy aging), ca parte a strategiei privind sănătatea şi incluziunea socială. În România, din ultima statistică naţională din 2011 reiese că, persoanele în vârstă de 65 ani reprezintă 16,1% din populaţie, iar cele de peste 85 ani - 1,3% astfel încât strategiile privind starea de sănătate a persoanelor în vârstă nu vizează doar tratamentele pentru diferite probleme asociate direct procesului de îmbătrânire, ci şi tratamentele adjuvante menite să încetinească procesul de îmbătrânire celulară la nivelul fiecărui organ intern şi al pielii. Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe îşi propune să fie cât mai aproape de cetăţeni printr-o informare susţinută, care să vizeze toate domeniile abordate de politicile Uniunii Europene”, a declarat în cadrul evenimentului Doris Mircea, reprezentant special, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
La nivelul Capitalei, autorităţile sunt în acest moment orientate spre acţiuni care vizează implementarea politicilor europene potrivit cărora persoanele în vârstă pot rămâne active, putând aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea societății, din punct de vedere economic și social, dar şi spre acţiuni de prevenţie.
„Primăria Capitalei este implicată în implementarea conceptului de active healthy aging promovat la nivel european. Acest concept se referă nu numai la modul cum înaintăm în vârstă, ci şi cum trebuie să acţionăm de la o vârstă fragedă, pentru că trebuie să fim interesaţi de modul în care se păstrează sănătatea. Politicile Primăriei Capitalei acţionează în direcţia educării copiilor, atât prin activităţi şcolare, cât şi extraşcolare, în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă şi efort fizic susţinut. În acest fel promovăm ideea intervenţiei din timp pentru menţinerea unei vieţi active”, a declarat în cadrul conferinţei dr. Tania Rădulescu, Director Medical – Administraţia Spitalelor Primăria Municipiului Bucureşti.
Studiul Eurobarometru realizat în 2011 a arătat că termenul persoană în vârstă se referă la persoane cu o vârstă medie de 63,9 ani, iar procesul de îmbătrânire este asociat cu diferite boli și fragilitate. În ultimul secol, speranța de viață a crescut de la 50 ani la 75 ani, cu toate că din punct de vedere genetic suntem programați să atingem chiar pragul de 120 de ani.
“Abordarea medicală privind procesul de îmbătrânire s-a schimbat substanţial în ultimii ani. Medicii nu urmăresc doar să trateze, ci să şi prevină deoarece acest lucru înseamnă prelungirea sănătăţii organismului şi implicit îmbătrânirea într-un ritm mai lent. Îmbătrânirea nu se referă numai la cea cronologică, în funcţie de anul în care ne-am născut, ci şi la cea metabolică, celulară, care determină declanşarea bolilor. Din fericire există soluţii, suplimente naturale nutritive care ne pot ajuta să încetinim procesul de îmbătrânire la nivelul fiecărei celule din organism”, a explicat dr. Anca Tâu – medic primar boli interne specialist cardiologie.
La rândul său, preşedintele Core Invest Health, Dana Stănciulescu, a completat că îmbătrânirea este un proces ireversibil, cu care se confruntă fiecare, singura diferență fiind legată de modul în care procesul are loc.
„Compania Core Invest Health a ridicat problema noilor concepte privind procesul de îmbătrânire cunoscute şi promovate prin politicile Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europenă, respectiv active-aging, promovat de OMS ca un process de optimizare a oportunităților privind sănătatea, participarea și securitatea pentru creșterea calității vieții persoanelor în vârstă, successful aging, care pune accentul pe strategii legate de starea de sănătate care să ajute la tranziția mai uşoară de la maturitate spre bătrâneţe, şi healthy aging, ca parte a strategiei UE privind sănătatea și incluziunea socială. Aceste concepte sunt deja implementate în majoritatea ţărilor europene, dar aproape necunoscute în România. Impactul procesului de îmbătrânire diferă la o persoană la altă în funcție de factorii genetic și externi, cum ar fi profesia, veniturile, stilul de viață sau calitatea vieții. Persoanele în vârstă nu sunt afectate doar de probleme de natură medicale - scăderea capacităților fizice funcționale, boli cardiovasculare, diabet, boli neurologice etc., dar și de o varietate de presiuni privind viața lor socială -tendința de izolare, insecuritate personală, probleme financiare - și sănătatea psihică, respectiv depresie și afecțiuni legate de anxietate”, a subliniat dr. Dana Stănciulescu.
Directorul executiv al Alianţei pentru Sănătate din România, Ion Ciceală, a scos în evidenţa necesitatea promovării unor suplimente naturale garantate de studii clinice care să dovedească eficacitatea şi să nu pună în pericol viaţa consumatorilor.
„În România, persoanele în vârsta sunt încă marginalizate, scoase în afara vieţii sociale, ceea ce nu este normal, ţinând cont de faptul că se fac eforturi să ne aliniem condiţiilor din vest. În ciuda faptului ca au existat programe de prevenţie în România acestea au fost insuficiente sau la nivel local, astfel că este nevoie de un efort susţinut pentru a informa cât mai bine populaţia. Este adevărat că starea economică împiedică autorităţile să ia măsuri mult mai activ, iar accesul populaţiei la suplimentele naturale este limitat de lipsa banilor. Experienţa privind consumul de suplimente naturale antiaging în ţările din vest este una spectaculoasă şi credem că ar fi necesar ca autorităţile şi societatea cilvilă să facă eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei în România. Bineînţeles este la fel de important ca aceste suplimente să aibă nişte studii clinice, nu doar să fie autorizate pentru punerea pe piaţă”, a apreciat reprezentatul Alianţei pentru Sănătate din România.
În cadrul conferinţei au fost discutate şi aspecte ale îmbătrânirii din punct de vedere al dietei şi din punct de vedere psihologic.
“Creșterea duratei de viață și o "îmbătrânire" sănătoasă este o provocare constantă care s-a dovedit că poate fi obținută cu ajutorul unui stil de viață echilibrat din care fac parte alături de mișcare, o alimentație variată care să cuprindă toate principiile nutritive și adjuvanți de tipul suplimentelor alimentare suficient studiate pentru a dovedi eficientă maximă fără efecte secundare”, a explicat dr. Andreea Căzănaru - medicină de familie şi consultant în nutriţie Med Consult & Care.
„Procesul de îmbătrânire lasă amprente puternice nu doar la nivel biologic ci și la nivelul psihicului prin modificarea comportamentului, mai ales o accentuare a tendinței de izolare față de societate dublată de marginalizarea socială, ajungându-se de multe ori ca persoanele în vârstă să devină depedente de serviciile sociale. Pentru a preveni efectele negative ale îmbătrânirii este important să se acționeze încă din tinerețe, astfel încât oamenii să îmbătrânească decent, sănătos, cu un psihic puternic care să le confere rolul de protagonist cu drepturi depline ai vieții sociale”, a concluzionat dr. Leliana Pârvulescu, psiholog trainer în cadrul Centrului de Cercetare Comportamentală Zivac Group.
Conferinţa „Active Healthy Aging – Eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare” este cea de-a doua conferinţă de informare realizată de Centrul Inforeuropa şi Core Invest Health.
Aceste acţiuni se bazează pe furnizarea informaţiilor relevante către publicul larg si comunitatea medicală dar şi prin activităţi şi programe specifice de comunicare menite să reducă decalajele dintre România şi Uniunea Europeană în domeniul sănătăţii.
Evenimentul de luni 31 Martie face parte din seria de conferinţe care vor fi derulate pe parcursul anului în curs pe teme medicale privind îmbunătăţirea cunoştiinţelor pacienţilor români asupra tratamentelor inovatoare cu suplimente alimentare şi identificarea unor soluţii menite să reducă decalajele dintre România şi Uniunea Europeană în domeniul sănătăţii.